Debatten om Findeopskrifter foregår nu også i vores nabolande mod nord!

På det norske site Matbloggsentralen, som er en portal for skandinaviske madblogs, har vi lige nu et gæsteindlæg. Indlægget er bragt i håb om, at skabe debat omkring Findeopskrifter.dk, som i vores nordiske lande går under navnene Alleoppskrifter og Hittarecept. Og debat har det skabt!

Flere af de norske madbloggere, påpeger at de ikke selv har tilmeldt deres blog til opskrift søgebasen, som Findeopskrifter kalder sig selv. Og det finder de problematisk. Flere har haft lidt af en kamp med, at få sig afmeldt igen, ligesom mange danske madbloggere også har oplevet. Og så er der de, der anfægter selve sitets opsætning og udseende, og at de på det grundlag ikke ønsker at have deres blog tilmeldt. De mister simpelthen dermed kontrollen over hvordan deres indlæg eksponeres. Ligeledes er der mange der i debatten netop påpeger problematikken omkring om dét at være tilmeldt, egentlig reelt øger trafikken til ens blog. Trine skriver således i sin kommentar:

Som blogger er det viktig å finne måter å øke trafikken på, og denne typen portal innebærer en slags “gjensidig utnyttelse” som kan være helt greit. Jeg får flere lesere, de får annonseinntekter. Men si at en leser søker opp en oppskrift på Alleoppskrifter, og velger å gå inn på min blogg. Går denne leseren direkte inn på min blogg neste gang han/hun er ute etter noe, eller tilbake på Alleoppskrifter? Jeg tror ikke Alleoppskrifter hjelper meg å bygge en leserbase som for meg er litt av hensikten med økt trafikk i utgangspunktet.

I debatten stilles der også spørgsmålstegn ved konceptet “Blogtoppen”, som efter sigende skulle vise de mest søgte/læste blogs og figurerer i siden på opskriftsbasen. Mange konstaterer at tallene på ugentlige læsere ikke svarer overens med deres egne oplysninger, og hvad mere mystisk er, så er det en del trænings,- livsstils, – og slankeblogs der ligger på top 10-listen.
I tråd med det aktions-gruppen i Madbloggernes Himmel har påpeget omkring no-follow-attribut, i stemmer Jørgen Brunborg-Næss, og skriver, at ”Dette er ganske hårreisende praksis, og bør alene være et tilstrekkelig grunnlag for boikott.” Og en boykot er der en hel del der opfodrer til, Monas Kjøkkenskriverier skriver decideret således: “Og jeg mener vi matbloggere bør boikotte alleoppskrifter i samlet flokk, slik danskene har gjort”

En del af debatten omhandler også selve motivation for en blogger, og her skriver eks vis Mat på Bordet ,at for hende at se, er det indholdet som genererer trafik, og dét der gør at læserne vender tilbage. Hvis dit indhold er godt, og du forstår at bruge dit netværk, så er det dét der åbner muligheder og døre for dig, mener hun.

Vi håber at debatten vil fortsætte, og i erkendelse af, at Findeopskrifter snart findes world wide, har vi valgt at oversætte brevet til engelsk i håb om, at endnu flere madblog vil tage stilling til om de skal være tilmeldt basen eller ej. Vi er i fuld gang med at sende brevet ud til alle de danske blogs vi kan, og arbejder på at nå endnu videre ud end her i norden.

Som afslutning på dette indlæg citeres Ina-Janine, som står bag både Mat på Bordet og er den ene i douen bag Matbloggsentralen: ”Det skader ikke å bruke andre kanaler for å synliggjøre din blogg, men velg med omhu.”

Hvis du ønsker at læse hele debatten på Matbloggsentralen, så læs med her!